Pengaruh jenis inokulum Aspergillus niger, Saccharomyces cereviseae dan lama fermentasi terhadap komposisi nutrisi ampas Putak (Corypha gebanga)

Daniel Soares, Irfan H. Djunaidi, Muhammad Halim Natsir

Abstract


The experiment was to determine the composition of putak waste nutrein to increase through  fermentation by Aspergillus niger, Saccharomyces cereviseae and its combinations. The experiment method used laboratory experimental method by applying Nested Plot Random Design. The first factor is inoculum (P): Aspergillus niger, Saccharomyces cereviseae and their combination on the level of 1,5% and the incubation time length (W): 0, 24, 48, 72 hours as the second factor. Variables measured of putak waste fiber component analysis. The results showed that the type of inoculum effect on fiber component (Neutral Detergent Fiber / NDF, Hemicellulose and Lignin) is very significantly influence (P<0,01) and fiber component (Acid Detergent Fiber/ADF and Cellulose) is significantly influence  (P<0,05), while the incubation time showed very significantly influence (P<0,01) to the fiber component (NDF) and not significantly influence (P>0,05) to ADF, Hemicellulose, Cellulose and Lignin.

Keywords


Putak waste, Aspergllus niger and Saccharomyces cerevisiae.

Full Text:

PDF

References


Has H, A. Napirah dan A. Indi. 2014. Efek peningkatan serat kasar dengan penggunaan daun murbei dalam ransum broiler terhadap persentase bobot saluran ppencernaan. Fakultas Peternakan Universitas Halu Oleo Kendari. JITRO. 1(1)

Hilakore, M. A. 2008. Peningkatan kualitas nutritsi putak melalui fermentasi campuran Trichoderma reesei dan Aspergillus niger sebagai pakan ruminansia. Disertasi Pasca Sarjana IPB. Bogor.

Jati. P.Z, T. Adelina dan D.A. Mucra. 2017. Kandungan fraksi serat ransum pellet unggas dengan penggunaan tepung indigofera zollingeriana. Fakultas pertanian dan peternakan Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Rau. Jurnal peternakan 14 (1), 11-17.

Londok J. J. M. R dan J. S. Mandey. 2014. Potensi fitokimia dan aktivitas antimikroba daun sirsak (Annona muricata linn.) sebagai kandidat bahan pakan ayam pedaging. Jurnal LPPM Bidang Sains dan Teknologi. 1 (1).

Musnandar E. 2006. Pengaruh Dosis Inokulum Marasmius sp. dan Inkubasi terhadap Kandungan Komponen Serat dan Protein Murni pada Sabut Kelapa Sawit untuk Bahan Pakan Ternak. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan. 9(4).

Nulik, J., P. Th. Fernandez dan A. Bamualim. 1988.Pemanfaatan dan ProduksiPutak Sebagai Sumber Energi Makanan Ternak Sapi dan Kambing. Laporan Penelitian Komponen Teknologi Peternakan, Main Base Kupang1987–1988. Proyek NTASP. BPPP Deptan.

Oboh, G. 2006. Nutrient enrichment of cassava peels using a mixed culture of Saccharomyces cerevisiae and Lactobacillus spp. Solid media fermentation techniques. Biotechnology 9(1), 46-48.

Praptiwi I. I. 2011. Analisis kandungan ADF dan NDF limbah tiga varietas tanaman sorgum (Sorghum bicolor Moench) sebagai sumber pakan untuk ternak ruminansia. Jurnal Agricola.1(2).

Tossaporn Incharoen. 2013. Histological adaptations of the gastrointestinal tract of broilers fed diets containing insoluble fiber from rice hull meal. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 8(2), 79-88.

Van Soest, J. P. 1994. Nutritional Ecology of the Ruminant. 2nd ed. Cornell University Press.

Yohanista, M. Osfar S. dan Eko W. 2014. Evaluasi nutrisi campuran onggok dan ampas tahu terfermentasi Aspergilus niger, Rizhopus oligosporus dan kombinasi bahan pakan pengganti tepung jagung. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan. 24(2), 72-83.

Yopi, A. Purnawan, A. Thontowi, H. Hermansyah, A. Wijanarko. 2006. Preparasi mannan dan mannanase kasar dari bungkil kelapa sawit. Jurnal Teknologi, 20(4), 312-319.




DOI: http://dx.doi.org/10.21776/ub.jiip.2018.028.01.10

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.